Lyhyt historia

Perustaminen

Sulasolin alueellinen piirijärjestö perustettiin Varsinais-Suomeen 8.12.1946. Alueellista yhteistoimintaa oli sitä ennen ollut jo v. 1926 alkaen Suomen Kuoroliiton Turun piirin puitteissa. Sulasolin uuden Turun piirin toiminta alkoi heti monipuolisissa merkeissä innostununeena ja aktiivisena. Piirin nimi muuttui v. 1976 Sulasolin Varsinais-Suomen piiriksi.

Jäsenistö

Piirin jäsenyhdistysten määrä on vuosien varrella suurimmillaan ollut 31, viime vuosina hieman yli 20.  Jäsenkunta on koostunut mies-, nais- , sekä- ja nuorisokuoroista sekä orkestereista ja soittokunnista.

Musiikkitapahtumia

Perinteinen ja jokavuotinen musiikkitapahtuma on alusta asti ollut Itsenäisyyspäivän kirkkojuhla Turun tuomiokirkossa. Juhlaa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1949. Vuonna 1955 juhlaa alettiin viettää joka vuosi. Juhlassa esiintyy tavallisesti kolme piirin yhdistystä, kukin omalla ohjelmallaan. Lopuksi kaikki, niin paikalla olevat kuorot kuin yleisökin laulavat yhdessä Hoosianna -hymnin. Lippuvartio ja joinakin vuosina partiolaisten soihtukulkue on korostanut tapahtuman juhlallisuutta. Kolehti on koottu sotainvalideille ja -veteraaneille.

Muita musiikkitilaisuuksia on järjestetty monipuolisin aihein. Säveltaiteen viikko, Iloinen konsertti, Laulun ja Soiton päivä, sekä Suomalaisen musiikin ilta ovat antaneet aiheita kokoontua musisoimaan yhdessä. Lisäksi piirin tasavuotispäivinä on järjestetty yleensä ainakin juhlakonsertti, johon kaikki piirin yhdistykset on kutsuttu mukaan esiintymään yleisölle.

Koulutusta

Kuorolaisille on ollut lukematon määrä koulutustilaisuuksia: virike- ja kuorokursseja, laulajakoulutustilaisuuksia, äänenmuodostus- ja säveltapailukursseja, ilmaisutaidon kursseja, musiikkia äänellä ja keholla –kursseja ym. Säveltapailu- ja äänenmuodostuskoulutusta on piirin historian jossakin vaiheessa ollut mahdollista saada kuoroharjoitusten puitteissa piirin taiteellisen johtajan vierailujen yhteydessä.

Kuoronjohtajien ja varajohtajien koulutus on ollut vireää koulutustilaisuuksien ja myös kurssimuotoisen kurssituksen puitteissa. Merkittävä tuki johtajaopintoihin on 90-luvulta alkaen ollut mahdollisuus saada piirin rahastosta stipendejä.

Soittajilla ja kapellimestareilla on ollut useita koulutustilaisuuksia esim. Salossa ja Uudessakaupungissa.

Koulutusta on järjestetty eri paikkakunnilla, enimmäkseen kuitenkin Turussa. Viime vuosina osa koulutustapahtumista on toteutettu Turun saaristossa risteillen.

Marja-Liisa Kangas